Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

Keräämme aineistoa Tuiskeen historiasta ja nykypäivän tapahtumista.
Jos sinulla on valokuvia, suullista tai kirjallista tietoa, olisimme kiinnostuneita aineistosta.

Voit ottaa yhteyttä tai lähettää valokuvia sähköpostilla osoitteeseen hatinen.marika@gmail.com

TRAKTORIN VETOKISAT 2016

Julkaistu 01.08.2016

TRAKTORIN VETOKISAT 30.7.2016
Tuiskeen traktorin vetokisat järjestettiin jo seitsemännen kerran. Tapahtumapaikkana oli  tuttuun tapaan Tuusjärven koulu ja sen piha-alue. Lämmin ja aurinkoinen sää helli kisaväkeä kuten edellisvuosinakin, pieni sateen vaara oli olemassa mutta joku tuumasikin jo heti aamusta että meille on tilattu hyvä keli tälle päivälle. Ja näin myös tapahtui.
Päivän päälajina oli tietenkin Zetorin-veto, jossa kilpaili yhteensä 16 osanattajaa, 10 naista ja 6 miestä.  Karsinnoissa nähtiin toinen toistaan huikeampia vetosuorituksia ja niistä ylivoimaisimmat ajat kirjattiin finaalien listoille. Naisista jatkoon pääsi 6 kilpailijaa ja miehistä 4.
 Edellisvuosien konkarit komeilivatkin listojen kärjessä, mutta kolmen parhaan joukkoon ylsi myös uusia nimiä. Naisissa palkintorahat jaettiin voittaja Päivi Nissisen, toiseksi tulleen Piia Aaltokosken ja kolmanneksi tulleen Anu Jestoin kesken. Heistä Anu Jestoi oli aiempinakin vuosina vetänyt, mutta nyt hän itsekin yllättyi miten paljon petrasi suoritustaan edellis kertoihin verrattuna. Lajissa ei pelkkä voima riitä, vaan kuten Anukin sanoi, täytyy hoksata vetotekniikka ja kaiken a ja o on miten saa traktorin liikkeelle.
Miesten kisassa karsintakierroksen jälkeen johdossa oli ennen leppävirtalaista Jukka Vesteristä kotikylän Heikki Leskinen. Finaalissa Vesterinen kuitenkin petrasi sen verran, että voittorahat läksivät jälleen kerran Leppävirralle. Kolmanneksi miesten sarjassa ylsi ensikertalainen Tomi Lamberg.
Oheislajeina tänä vuonna olivat tikkakisa, laukaisututka ja lasten polkutraktori-kisa. Tikkakisan naisten sarjassa voittolukemiin ylsi Lyyli Mecklin, miesten sarjaa hallitsi tikkakisojen konkari Seppo Julkunen. Lasten sarjassa voittotuloksen nappasi Sara Voutilainen ja nuorten sarjassa Lotta Räsänen. Sarjojen kolme parasta palkittiin Stadiumin lahjakorteilla.
Lasten polkutraktori-kisaan osallistui parisenkymmentä kisaajaa, ja matkana ajettiin 20 m. Kellomiehenä toimi vetokisankin ajanottajana toiminut Pekka Nissinen. Kisassa nähtiin hienoja ajosuorituksia ja tyylin ollessa vapaa, kisan pienin osallistuja lepuuttelikin jalkojaan jontikan konepellillä äidin lykkiessä ajopelille vauhtia.  Tytöistä paras traktorikuski oli Sara Voutilainen ajalla 8,90 ja pojista parhaan ajan polki Väinö Reinikainen 8,47.
Tuiskeen väki järjesti yleisölle tuttuun tapaan arpajaiset, joissa pääpalkintoina olivat polkupyörä ja Pentti Hätisen maalaama taulu. Pyöräilemään pääsi Jouko Rissanen Toivalasta ja taulun voitti Tuomo Heikkinen.
Myös arvaus-hoksottimiaan yleisö pääsi testaamaan, kun arvuuteltiin karkkien määrää ja juontaja Jorma Voutilaisen ja retkieväs-laukun painoa. Yhteispaino Jormalla ja laukulla oli 133,1 kg ja lähimmäksi tätä lukemaa arvasi Sari Heikkinen, joka oli pohdiskellut kyseisen yhdistelmän painoksi 132,1 kg.
Paikan päällä yleisöä viihdytti myös tuusniemeläiset vatsatanssijat. Pihan laitamilla pääsi myös katselemaan kirppispöytiä, markkinakojujen tarjontaa ja paikallisen Rustiikki-puodin tuotteita. Tuiskeen puffetista tarjoiltiin makkaraa, kahvia, virvokkeita, ja kotitekoisia leivonnaisia.
Tuiske kiittää kaikkia tapahtumassa mukana olleita; kilpailijoita, talkoolaisia, yleisöä ja sponsoreita! Vedoissa mukana sponsoroimassa olivat Atria, Valio, Kuopion Pultti, Prisma Kuopio, ST1 Toivala, Hankkija Nilsiä, Stadium ja  RAX Puffet Kuopio.


Marika Hätinen

Lue lisää »

Zetoria vedettiin jälleen...

Julkaistu 28.07.2015

TRAKTORIN VETOKISAT 2015

Vuoden 2015 traktorin vetokisat käytiin läpi jälleen aurinkoisessa säässä ja kisat houkuttelivat paikalle kolmisensataa kävijää. Kilpailijoita traktorinvedosssa tänä vuonna oli miesten sarjassa 7 ja naisten sarjassa 9. Poikkeuksellisesti naisten sarjassa urakoitiin 1800-kiloisen Zetorin kimpussa viime vuoden 1000-kiloisen Deutzin sijaan, ja senpä vuoksi naisten vedettävän matkan pituus oli 15 metriä ja miehet vetivät tuon perinteisen 20 metriä. Naisten sarjan niukkaan voittoon ylsi viime kesänäkin ykkössijan saavuttanut Päivi Nissinen Riistavdeltä tuloksella 19,22. Kakkoseksi kisassa tuli Piia Aaltokoski tuloksella 19,60 ja kolmossijan palkinnon pokkasi ensikertalainen Sari Tirkkonen Kuopiosta ajalla 22,31.

Miesten sarjassa tehtiin myös huikeita vetosuorituksia, ja kisassa koettiin myös dramatiikkaa, sillä Leppävirran konkari Jukka Vesterinen loukkasi jalkaansa karsintakierroksella. Huoltojoukot ja Tuiskeen ensiapuvastaava kylmäilivät jalkaa ja karsinnan jälkeen Vesterinen ei ollut varma pystyisikö vetämään finaalikierroksella. Kylmäkääreiden ansiosta kipu kuitenkin hellitti sen verran, että Vesterinen päätti ettei leikkiä jätetä kesken. Kivusta huolimatta mies tempoikin sisukkaasti traktoria vieden voiton ja samalla 400 euron ykköspalkinnon Leppävirralle. Voittoajaksi kirjattiin lukemat 14,32. Tiukassa kisassa kakkoseksi veti Juho Räsänen Tuusjärveltä ajalla 15,22 ja kolmossijan vei niin ikään Tuusjärven voimamies Heikki Leskinen tuloksella 15,28.

Kisa-alueella riitti puuhaa kaiken ikäisille, sillä kentällä päästiin tänä vuonna kokeilemaan mm. laukaisututkaa, kisaamaan tikanheitossa ja arvaamaan namien määrää ja halon painoa. Alueella nähtiin myös kisamaskotti norsu, joka jakoi makeisia yleisölle.

Onnistuneesta päivästä ja tunnelmasta Tuiske kiittää jälleen kerran kisaajia, yleisöä, talkoolaisia ja sponsoreita!

VETOKISOJA SPONSOROIVAT:

AtriaNauta

Rax

Maastorakentajat

ST1 Toivala

K-Market Tuusniemi / SEO

Lue lisää »

TRAKTORIN VETOKISAT 2014 HELTEISISSÄ TUNNELMISSA

Julkaistu 29.07.2014


Traktorin vetokisat järjestettiin helteisenä lauantai-iltana 26.7.2014 alkaen klo 17 Tuusjärven koululla. Tapahtuma houkutteli paikalle runsaslukuisen yleisön ja traktorin vetoon osallistui parisenkymmentä kilpailijaa.  Miehet kiskoivat tuttuun tapaan Hätisen Olavin 1800-kiloista Zetor 25A:ta, kun taas naiset saivat kokeilla miten tuhatkiloinen Deutz 15 liikahtaa. Deutzia ohjasi traktorin omistaja Mauri Pyykönen.
Miesten kisan karsintakierroksella parhaimman ajan kiskaisi Juho Räsänen Tuusjärveltä, jonka vetotulokseksi kirjattiin 14,66. Toisella sijalla finaaliin pääsi Heikki Leskinen Tuusjärveltä ajalla 14,93 ja tasaväkiseen kärkikolmikkoon ujuttautui vielä leppävirtalainen Jukka Vesterinen ajalla 15,60. Muita finaaliin päässeitä vetäjiä olivat niin ikään kovia tuloksia tehneet Jouni Mähönen, Sampsa Nykänen ja Eero Vänninen.
Finaalikierroksella neljäntenä vetänyt leppävirtalainen viime vuoden voittaja Jukka Vesterinen riuhtaisi lukemiksi huikeat 13,84 ja tämä tulos riitti tämänkin vuoden mestaruuteen ja 400 euron ykköspalkintoon. Aikaerot eivät olleet suuria, sillä kilpailun kakkoseksi veti Juho Räsänen ajalla 13,87 ja Heikki Leskinen kolmanneksi ajalla 14,13.
Naisten kisassa voittaja ratkesi jo ensimmäisen vedon perusteella. Kisan avausvedon tempaisi Tuiskeen puheenjohtaja Tiina Räsänen, jonka tulos 21,93 riitti kilpailun viidenteen sijaan. Seitsemäntenä vetovuorossa oli viime vuoden kisan kakkonen Päivi Nissinen, oman kylän tyttöjä tämäkin, joka raapaisi hurjan vetotuloksen 17,84.  Hänen jälkeensä vetovuorossa oli viime vuoden voittaja leppävirtalainen Piia Aaltokoski ja huikean jännittävä tunnelma leijui jo kisa-alueella. Aaltokoski nykäisi Deutzin liikkeelle yleisön kannustusten ja juontaja Vesa Toivasen "mertaranta"-tyylisen selostuksen saattelemana. Sekunnit kuluivat ja maaliviivalla ajanotto-kelloon jäi lukemaksi 20,07. Tämä ei siis tänä vuonna riittänyt kilpailun voittoon, mutta 150 euron kakkossijaan kylläkin.  Naisten sarjan voittajaksi piti täten Päivi Nissinen, joka nappasi palkinnokseen 400 euroa. Kolmossijalle punnersi tuusniemeläinen kisaaja Miia Kröger, joka hänkin kiskoi traktoria vimmatusti saavuttaen lukemikseen 20,60.
Kisa-alueella lapsia ja lapsenmielisiä viihdytti kaavilainen Sirkus Muikku, joiden temppuja seurattiin innolla. Koulun liikuntasalissa sirkus-ryhmällä oli esillä Sirkus-Paja, jossa lapset saivat kokeilla itsekin temppuja ja tutustua lähemmin sirkuksen elämään.
 Lapset saivat lisäksi arvailla karkkipurkissa olleiden namien lukumäärää ja lähimmäksi oikeaa vastausta veikannut saikin koko karkkimäärän itselleen. Tuusjärveltä kotoisin oleva Tuuli Lyytinen osuikin arvauksellaan 140 lähimmäksi oikeaa määrää, sillä karkkeja purkissa oli kaikkiaan 141 kpl.
Alueella kisattiin myös tikanheitossa, jossa sarjoja oli 0-6 vuotiaille, 7-12 vuotiaille, 13-17 vuotiaille sekä aikuisten sarjat naisille ja miehille.  Palkintoina oli niin rahaa kuin tuotepakettejakin.
Hauskin ja nauruhermoja kutkuttavin laji lienee ollut Äijjän Kottiinkärräys, jossa kisaili kaikkiaan 5 paria. Monenlaista tyyliä työnnöissä nähtiin ja kärrättävillä äijjilläkin oli jos jonkinlaista istuma-asentoa. Nopeimmin kärräysradan selvitti finaalissa Päivi Marttinen kärrättävänään Jussi Harjunsalo. Päivi sai suorituksestaan palkinnoksi polkupyörän, jonka palkintojenjaossa otti vastaan kyyditettävä Harjunsalo. Kisassa kakkossijan ottivat Elli ja Antti Riistavedeltä ja kolmossijalle kärräili Miia Pystylä kyyditettävänään "lainamies" Pekka Nissinen. Karsintakierroksella olivat mukana myös Tiina ja Matti Räsänen, sija 4. sekä Kirsi Loponen ja Harri Voutilainen, sija 5.
Koulun piha-alueella oli viime vuosien tapaan kirppis, jossa sai vaihtaa tarpeettomia tavaroitaan rahaksi. Tuiskeen puffetissakin riitti asiakkaita, sillä todella lämmin sää houkutti ostamaan jäätelöä ja virvokkeita. Lisäksi puffasta sai kahvia, munkkia, karkkeja sekä "makkaramestari"  Paavo Rissasen grillaamia makkaroita höysteiden kera. Arpoja yleisön joukossa kiersi myymässä Lyytisen Marja-Liisa ja arpa-onni suosi Tuusjärveläistä Liisa Räsästä, joka pokkasi arvonnan ainoan palkinnon, polkupyörän.
Illan päätteeksi kentän laidalla olleelle lavalle nousivat musisoimaan  Heikki Tossavainen haitareineen sekä Tuiskeen laulavat johtokunnan jäsenet Heikki Leskinen ja Marika Hätinen. Näin kisaväki sai ottaa lisähien pintaan nurmikentällä Uralin Pihlajan, Jätkän Humpan ja monen muun tanssikappaleen tahtiin.
Kiitämme ja kumarramme teille kaikille, jotka olitte mukana niin kisaamassa kuin kannustusjoukoissakin!  Ensi vuonna tavataan taas traktorin vedon ja uusienkin kisalajien merkeissä! Erityiskiitoksemme sponsoreille sekä talkooporukalle, joka oli suurena apuna toteuttamassa tapahtumaamme!


Jutun kirjoittaja: Marika Hätinen, Tuusjärven Tuiske

Vetokisojen sponsorit:

K-maatalous Veljekset Heiskanen

Virtasen Maalitehdas

Sonjan Kauneussalonki, Kaavi

Suomen Yrittäjät

Lamituote Kaavi

Partylite / Marika Hätinen

Lue lisää »