Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

Keräämme aineistoa Tuiskeen historiasta ja nykypäivän tapahtumista.
Jos sinulla on valokuvia, suullista tai kirjallista tietoa, olisimme kiinnostuneita aineistosta.

Voit ottaa yhteyttä tai lähettää valokuvia sähköpostilla osoitteeseen hatinen.marika@gmail.com

TRAKTORIN VETOKISAT 2014 HELTEISISSÄ TUNNELMISSA

Julkaistu 29.07.2014


Traktorin vetokisat järjestettiin helteisenä lauantai-iltana 26.7.2014 alkaen klo 17 Tuusjärven koululla. Tapahtuma houkutteli paikalle runsaslukuisen yleisön ja traktorin vetoon osallistui parisenkymmentä kilpailijaa.  Miehet kiskoivat tuttuun tapaan Hätisen Olavin 1800-kiloista Zetor 25A:ta, kun taas naiset saivat kokeilla miten tuhatkiloinen Deutz 15 liikahtaa. Deutzia ohjasi traktorin omistaja Mauri Pyykönen.
Miesten kisan karsintakierroksella parhaimman ajan kiskaisi Juho Räsänen Tuusjärveltä, jonka vetotulokseksi kirjattiin 14,66. Toisella sijalla finaaliin pääsi Heikki Leskinen Tuusjärveltä ajalla 14,93 ja tasaväkiseen kärkikolmikkoon ujuttautui vielä leppävirtalainen Jukka Vesterinen ajalla 15,60. Muita finaaliin päässeitä vetäjiä olivat niin ikään kovia tuloksia tehneet Jouni Mähönen, Sampsa Nykänen ja Eero Vänninen.
Finaalikierroksella neljäntenä vetänyt leppävirtalainen viime vuoden voittaja Jukka Vesterinen riuhtaisi lukemiksi huikeat 13,84 ja tämä tulos riitti tämänkin vuoden mestaruuteen ja 400 euron ykköspalkintoon. Aikaerot eivät olleet suuria, sillä kilpailun kakkoseksi veti Juho Räsänen ajalla 13,87 ja Heikki Leskinen kolmanneksi ajalla 14,13.
Naisten kisassa voittaja ratkesi jo ensimmäisen vedon perusteella. Kisan avausvedon tempaisi Tuiskeen puheenjohtaja Tiina Räsänen, jonka tulos 21,93 riitti kilpailun viidenteen sijaan. Seitsemäntenä vetovuorossa oli viime vuoden kisan kakkonen Päivi Nissinen, oman kylän tyttöjä tämäkin, joka raapaisi hurjan vetotuloksen 17,84.  Hänen jälkeensä vetovuorossa oli viime vuoden voittaja leppävirtalainen Piia Aaltokoski ja huikean jännittävä tunnelma leijui jo kisa-alueella. Aaltokoski nykäisi Deutzin liikkeelle yleisön kannustusten ja juontaja Vesa Toivasen "mertaranta"-tyylisen selostuksen saattelemana. Sekunnit kuluivat ja maaliviivalla ajanotto-kelloon jäi lukemaksi 20,07. Tämä ei siis tänä vuonna riittänyt kilpailun voittoon, mutta 150 euron kakkossijaan kylläkin.  Naisten sarjan voittajaksi piti täten Päivi Nissinen, joka nappasi palkinnokseen 400 euroa. Kolmossijalle punnersi tuusniemeläinen kisaaja Miia Kröger, joka hänkin kiskoi traktoria vimmatusti saavuttaen lukemikseen 20,60.
Kisa-alueella lapsia ja lapsenmielisiä viihdytti kaavilainen Sirkus Muikku, joiden temppuja seurattiin innolla. Koulun liikuntasalissa sirkus-ryhmällä oli esillä Sirkus-Paja, jossa lapset saivat kokeilla itsekin temppuja ja tutustua lähemmin sirkuksen elämään.
 Lapset saivat lisäksi arvailla karkkipurkissa olleiden namien lukumäärää ja lähimmäksi oikeaa vastausta veikannut saikin koko karkkimäärän itselleen. Tuusjärveltä kotoisin oleva Tuuli Lyytinen osuikin arvauksellaan 140 lähimmäksi oikeaa määrää, sillä karkkeja purkissa oli kaikkiaan 141 kpl.
Alueella kisattiin myös tikanheitossa, jossa sarjoja oli 0-6 vuotiaille, 7-12 vuotiaille, 13-17 vuotiaille sekä aikuisten sarjat naisille ja miehille.  Palkintoina oli niin rahaa kuin tuotepakettejakin.
Hauskin ja nauruhermoja kutkuttavin laji lienee ollut Äijjän Kottiinkärräys, jossa kisaili kaikkiaan 5 paria. Monenlaista tyyliä työnnöissä nähtiin ja kärrättävillä äijjilläkin oli jos jonkinlaista istuma-asentoa. Nopeimmin kärräysradan selvitti finaalissa Päivi Marttinen kärrättävänään Jussi Harjunsalo. Päivi sai suorituksestaan palkinnoksi polkupyörän, jonka palkintojenjaossa otti vastaan kyyditettävä Harjunsalo. Kisassa kakkossijan ottivat Elli ja Antti Riistavedeltä ja kolmossijalle kärräili Miia Pystylä kyyditettävänään "lainamies" Pekka Nissinen. Karsintakierroksella olivat mukana myös Tiina ja Matti Räsänen, sija 4. sekä Kirsi Loponen ja Harri Voutilainen, sija 5.
Koulun piha-alueella oli viime vuosien tapaan kirppis, jossa sai vaihtaa tarpeettomia tavaroitaan rahaksi. Tuiskeen puffetissakin riitti asiakkaita, sillä todella lämmin sää houkutti ostamaan jäätelöä ja virvokkeita. Lisäksi puffasta sai kahvia, munkkia, karkkeja sekä "makkaramestari"  Paavo Rissasen grillaamia makkaroita höysteiden kera. Arpoja yleisön joukossa kiersi myymässä Lyytisen Marja-Liisa ja arpa-onni suosi Tuusjärveläistä Liisa Räsästä, joka pokkasi arvonnan ainoan palkinnon, polkupyörän.
Illan päätteeksi kentän laidalla olleelle lavalle nousivat musisoimaan  Heikki Tossavainen haitareineen sekä Tuiskeen laulavat johtokunnan jäsenet Heikki Leskinen ja Marika Hätinen. Näin kisaväki sai ottaa lisähien pintaan nurmikentällä Uralin Pihlajan, Jätkän Humpan ja monen muun tanssikappaleen tahtiin.
Kiitämme ja kumarramme teille kaikille, jotka olitte mukana niin kisaamassa kuin kannustusjoukoissakin!  Ensi vuonna tavataan taas traktorin vedon ja uusienkin kisalajien merkeissä! Erityiskiitoksemme sponsoreille sekä talkooporukalle, joka oli suurena apuna toteuttamassa tapahtumaamme!


Jutun kirjoittaja: Marika Hätinen, Tuusjärven Tuiske

Vetokisojen sponsorit:

K-maatalous Veljekset Heiskanen

Virtasen Maalitehdas

Sonjan Kauneussalonki, Kaavi

Suomen Yrittäjät

Lamituote Kaavi

Partylite / Marika Hätinen