Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

Keräämme aineistoa Tuiskeen historiasta ja nykypäivän tapahtumista.
Jos sinulla on valokuvia, suullista tai kirjallista tietoa, olisimme kiinnostuneita aineistosta.

Voit ottaa yhteyttä tai lähettää valokuvia sähköpostilla osoitteeseen hatinen.marika@gmail.com

TRAKTORIN VETOKISAT 2016

Julkaistu 01.08.2016

TRAKTORIN VETOKISAT 30.7.2016
Tuiskeen traktorin vetokisat järjestettiin jo seitsemännen kerran. Tapahtumapaikkana oli  tuttuun tapaan Tuusjärven koulu ja sen piha-alue. Lämmin ja aurinkoinen sää helli kisaväkeä kuten edellisvuosinakin, pieni sateen vaara oli olemassa mutta joku tuumasikin jo heti aamusta että meille on tilattu hyvä keli tälle päivälle. Ja näin myös tapahtui.
Päivän päälajina oli tietenkin Zetorin-veto, jossa kilpaili yhteensä 16 osanattajaa, 10 naista ja 6 miestä.  Karsinnoissa nähtiin toinen toistaan huikeampia vetosuorituksia ja niistä ylivoimaisimmat ajat kirjattiin finaalien listoille. Naisista jatkoon pääsi 6 kilpailijaa ja miehistä 4.
 Edellisvuosien konkarit komeilivatkin listojen kärjessä, mutta kolmen parhaan joukkoon ylsi myös uusia nimiä. Naisissa palkintorahat jaettiin voittaja Päivi Nissisen, toiseksi tulleen Piia Aaltokosken ja kolmanneksi tulleen Anu Jestoin kesken. Heistä Anu Jestoi oli aiempinakin vuosina vetänyt, mutta nyt hän itsekin yllättyi miten paljon petrasi suoritustaan edellis kertoihin verrattuna. Lajissa ei pelkkä voima riitä, vaan kuten Anukin sanoi, täytyy hoksata vetotekniikka ja kaiken a ja o on miten saa traktorin liikkeelle.
Miesten kisassa karsintakierroksen jälkeen johdossa oli ennen leppävirtalaista Jukka Vesteristä kotikylän Heikki Leskinen. Finaalissa Vesterinen kuitenkin petrasi sen verran, että voittorahat läksivät jälleen kerran Leppävirralle. Kolmanneksi miesten sarjassa ylsi ensikertalainen Tomi Lamberg.
Oheislajeina tänä vuonna olivat tikkakisa, laukaisututka ja lasten polkutraktori-kisa. Tikkakisan naisten sarjassa voittolukemiin ylsi Lyyli Mecklin, miesten sarjaa hallitsi tikkakisojen konkari Seppo Julkunen. Lasten sarjassa voittotuloksen nappasi Sara Voutilainen ja nuorten sarjassa Lotta Räsänen. Sarjojen kolme parasta palkittiin Stadiumin lahjakorteilla.
Lasten polkutraktori-kisaan osallistui parisenkymmentä kisaajaa, ja matkana ajettiin 20 m. Kellomiehenä toimi vetokisankin ajanottajana toiminut Pekka Nissinen. Kisassa nähtiin hienoja ajosuorituksia ja tyylin ollessa vapaa, kisan pienin osallistuja lepuuttelikin jalkojaan jontikan konepellillä äidin lykkiessä ajopelille vauhtia.  Tytöistä paras traktorikuski oli Sara Voutilainen ajalla 8,90 ja pojista parhaan ajan polki Väinö Reinikainen 8,47.
Tuiskeen väki järjesti yleisölle tuttuun tapaan arpajaiset, joissa pääpalkintoina olivat polkupyörä ja Pentti Hätisen maalaama taulu. Pyöräilemään pääsi Jouko Rissanen Toivalasta ja taulun voitti Tuomo Heikkinen.
Myös arvaus-hoksottimiaan yleisö pääsi testaamaan, kun arvuuteltiin karkkien määrää ja juontaja Jorma Voutilaisen ja retkieväs-laukun painoa. Yhteispaino Jormalla ja laukulla oli 133,1 kg ja lähimmäksi tätä lukemaa arvasi Sari Heikkinen, joka oli pohdiskellut kyseisen yhdistelmän painoksi 132,1 kg.
Paikan päällä yleisöä viihdytti myös tuusniemeläiset vatsatanssijat. Pihan laitamilla pääsi myös katselemaan kirppispöytiä, markkinakojujen tarjontaa ja paikallisen Rustiikki-puodin tuotteita. Tuiskeen puffetista tarjoiltiin makkaraa, kahvia, virvokkeita, ja kotitekoisia leivonnaisia.
Tuiske kiittää kaikkia tapahtumassa mukana olleita; kilpailijoita, talkoolaisia, yleisöä ja sponsoreita! Vedoissa mukana sponsoroimassa olivat Atria, Valio, Kuopion Pultti, Prisma Kuopio, ST1 Toivala, Hankkija Nilsiä, Stadium ja  RAX Puffet Kuopio.


Marika Hätinen